Friday, May 23, 2014

Usrah Tak Jadi, Kecewa?

Alhamdulillah... seperti yang dinyatakan di dalam topik hari ini, usrah yang tak jadi, alhamdulillah saya tidak kecewa. Bahkan saya percaya, perancangan yang diatur oleh Allah untuk saya dan para sahabat yang lain adalah yang terbaik buat kita pada saat ini. 


Ibu, takpe ibu ajar Zakiyyah je la ye arini.. ^_^

Imam Ahmad meriwayatkan dari Anas bin Malik dari rasulullah saw beliau bersabda ( yang bermaksud):

“Tiadalah suatu kaum yang berkumpul untuk berzikir kepada Allah, yang dengannya mereka tidak menghendaki kecuali wajahNya, melainkan ia akan diseru oleh seorang penyeru langit: Bangunlah kalian dalam keadaan terampuni, dan berbagai keburukanmu telah diganti dengan kebaikan.”


Niat saya untuk mengadakan usrah di rumah adalah kerana keinginan saya untuk menjadikan rumah ini kunjungan para malaikat. Saya dambakan suasana yang mana hamba-hamba Allah berkumpul di sini, hanya semata-mata mahu mengingati Allah bersama-sama. Sesungguhnya, di dalam suatu majlis ilmu, ada malaikat yang mengelilingi kawasan tersebut, dan ianya adalah sebuah gambaran yang sangat mengujakan!

hihi.... tetapi, Allah lebih tahu apa yang baik untuk kita masing-masing kan? Maka saya bersyukur dengan setinggi-tinggi pujian untuk Allah. Kerana pada awalnya saya menjangkakan usrah akan berjalan seperti yang dirancang (walaupun kehadiran sgt sedikit, suami saya kata takpe, mula dengan sikit2 dulu..) saya telah berjaga beberapa jam sebelum subuh untuk membuat persediaan.

Ketika itu, hanya saya dan Allah. Saya baca ayat-ayat Allah (al-Kahfi) dan huraiannya satu persatu. Saya tahu, 10 ayat pertama surah ini menjadi pelindung dari fitnah Dajjal. Saya tahu, sebabnya ia menyeru bahawa jalan menuju Allah adalah jalan yang lurus dan Dajjal adalah penipu besar yang jalannya bengkok-bengkok. Bahkan, surah ini juga menganjur untuk beramal soleh, agar iman terpelihara.

Ya, setakat itu pengetahuan saya. Tetapi haruslah difaham disini, bahawa 'tahu' itu tidak bermakna 'sedar'... 

Bagaimana sebenarnya dikatakan surah al-Kahfi ini mampu menunjuk jalan yang lurus? Bagaimana seseorang itu beramal soleh yang menyebabkan imannya terpelihara? 

Dan persoalan ini terungkai apabila saya membaca tafsirannya. Dan Maha Suci Allah, yang telah merezekikan saya untuk memahami tafsiran ayat 1-31. Maha Suci Allah, yang telah melapangkan dada saya di waktu orang lain sedang nyenyak tidur, untuk mengisi jiwa dengan keindahan dan kemanisan kata-kata semangat dari Allah melalui al-Quran. Membayangkan pengorbanan dan kesedihan Rasulullah saw dalam menyebarkan al-Kitab. Perasaan yang bercampur-baur antara ketakutan dan keberanian Ashabul Kahfi dalam mempertahankan iman. Menyedari hakikat mengakui hanya Dia yang layak disembah, Tiada Tuhan melainkan Dia, adalah tidak cukup selagi jiwa tauhid itu tidak difahami dengan sebenar-benarnya. Kadangkala tanpa disedari, air mata mengalir apabila terasa kasih sayang Allah yang meresap masuk jauh di dalam hati....

Apa yang menarik sangat tafsir al-quran ni? Kan di mana-mana pun sama, boleh beli di mph dan sebagainya? 

Nah, itu satu tanggapan yang kurang tepat wahai sahabat~~ saya juga dahulu kala seperti kalian... menganggap tafsir al-Quran adalah terjemahan bahasa Arab al-Quran kepada bahasa Melayu! 

Tetapi saya silap... 

Terjemahan itu terjemahan. Tafsir itu huraian. Kadangkala ayat yang kita baca terjemahannya, tidak semestinya pemahan kita betul mengenainya. Maka tafsir ini menunjukkan sejarah ayat, kisah para sahabat di sebalik ayat, mengapa ayat itu diturunkan dan sebagainya. Lalu kita jadi faham tentang mesej sebenar Allah setelah membaca tafsiran itu! 

Alhamdulillah.... So, aktiviti terbaru saya sekarang, ialah memvideokan apa yang saya pelajari awal pagi tadi... Walaupun tiada usrah di rumah, diharap dengan video yang saya akan upload nanti, lebih raaaamaaaaiii lagi yang akan menghayati keindahan surah al-Kahfi... 

Sekian, wallahua'lam!  
No comments:

Post a Comment