Monday, May 9, 2011

Cerita Seorang Budak :-)

Assalamualaikum w.b.t …….

Ada orang kata, tuan hakim selalu membantu sesiapa yang memerlukan pertolongan. Aku harus mencari seorang hakim untuk menceritakan padanya keadaan aku. Begitu penat aku rasakan berjalan di bawah panas terik matahari. Sekurang-kurangnya, aku berjaya melepaskan diri dari mereka untuk ke sini. Tempat ini…..sungguh asing bagi aku. Di mana tuan hakim? Di sudut sana aku boleh melihat beberapa orang berbaju seragam. Jika mereka melihat aku, aku mungkin akan ditahan kerana lari dari rumah! Dengan hati yang gementar, aku menuju ke arah seorang wanita. Barangkali dia boleh membantu. Aku tanyakan padanya, “Puan, saya ingin bertemu tuan hakim.” Wanita itu memandang aku. Riak wajahnya seperti faham bahawa aku benar-benar serius memerlukan sebuah pembelaan. Dia membawaku menuju ke sebuah bilik yang dipenuhi orang ramai. Dari jauh aku lihat seorang lelaki yang duduk di ruang hadapan. Akhirnya. Inilah tuan hakim yang akan mendengar segala luahanku. Perjalanan yang agak jauh membuatku berasa sungguh penat, sehinggakan aku tertidur ketika menunggu giliran untuk berbicara. Setelah beberapa ketika, aku terjaga apabila dikejutkan oleh suara seorang lelaki. Dengan serta-merta aku sedar bahawa aku sedang bersemuka dengan tuan hakim! Beliau berkata, “Bagaimana saya boleh membantu wahai anak?” Inilah saat yang telah lama aku nantikan… “Tuan, saya mahu memohon cerai…” 
Namaku Nujood. Aku berumur 10 tahun…. Dan kini, aku seorang janda~~

Nujood, 2008.


Halo halo! Hehe… ini cerita sorg kanak-kanak Yaman. Nujood berasal dari khardji, sebuah kampung di Yaman. Di Yaman, terutamanya di tempat macam Khardji, perempuan memang takde hak. Shoya, mak kepada Nujood. Shoya dikahwinkan pada umur 16 tahun, dan dia tak bantah walau sepatah. 4 tahun lepas kahwin, Ali nikah pulak bini kedua. Hasil perkahwinan dengan Ali (bapak Nujood), Shoya dikurniakan 16 orang anak. Nujood, adalah anak perempuan ketiga. Selama membesar, Nujood jadi saksi ibu dia yang menjalankan tugas sebagai isteri dengan sangat tekun. Tak pernah melawan. Kemas rumah, jaga anak, kemas rumah, masak. 

Nujood dan bapaknye, Ali.


Satu ari tetiba Ali ada krisis ngn org kampong, jdi dorg satu family kene pindah. Nujood tak faham ape yg berlaku. Yang die tau, akak die no.2, Mona, tetibe da kawin ngn sorg laki. Mase tu Mona baru 13 tahun. Dorang pindah ke Sana’a..menyewa satu umah buruk di kawasan Al-Qa. Bapak Nujood amek upah jadi tukang sapu. Nujood pulak, sambung sekolah, dan die salah seorang yang cemerlang di sekolah. Sebab tak cukup duit, dorang salu lambat bayar sewa. Sampaikan adik-beradik Nujood (dan die skali) kene jual tisu di jalan-jalan, ketuk-ketuk tingkap kete orang masa tengah traffic jam untuk jual tisu die. 

Orang Yaman slalu hisap something namenye khat.. tak taula ape bendenye khat nie… Sbb nak lupekan masalah, Ali salu lepak kat satu tempat nie tuk isap khat. Satu ari mase bapak Nujood tgh lepak, tibe-tibe ade sorang lelaki datang kat die… Namanya Faiz..Orang tu cakap, nak tolong die, tapi, die nak sorang bini…. So, oleh sebab Nujood anak perempuan no.3 after kakak no.2 yg da kawin, memang patutla die menjadi pilihan terbaik bapaknye utk dijadikan bini orang tu. Mase tu, Nujood baru umo 10 tahun. Lelaki tu pulak (jgn kaget!!!), 30 tahun! 

Dengan rasa berat hatu Nujood terpaksa benti skolah. Bagi die, sbb mak die pon camtu, die pn rase die tak layak membantah. Hari Nujood dikawinkan dengan Faiz, die tak dibenarkan jumpe suaminya. Lepas dikahwinkan, Nujood masuk bilik dan tidur sampai pagi. Pagi tu, maknye bangunkan die, beg da siap depan pintu. Lepas besiap, Nujood pegi keluar dan Nampak ade sorang lelaki tunggu di kereta. Orang tu pendek, gemok, dan tak hensem! (Pakej 3 in 1) Inilah Faiz rupenye! Faiz da janji ngn bpk Nujood, takkan sentuh Nujood sampai die baligh.. 

Sampai di rumah Faiz, mak mertua die da tgu. Bukan dengan senyuman, tapi dengan muka yang lagi masam dari cuka ditambah asam gelugor dicampo sikit ngn asam jawa. Baru je sampai, Nujood da disuruh lap lantai, amek air, masak…. Kalo die cam penat sket, keje slow sket, mak mertua die cubit gigit-gigit (ehee…. Xdelah gigit). Akhirnye malam….. barulah Nujood ditunjukkan ke bilik die…. Nujood rase bernasib bek sbb bilik tu bilik die sorang2 punye…. Sebab penat, die tros tido…. Tibe2, die tkejot sbb pintu bilik die dibukak dgn kuat. Cis! Faiz yang gemok!

(alaaa….. tak bole la nak citer serius serius…..)
(ok… serius balik..)

Salah la citernye…. Tibe2 die dgr pintu tebukak, tp die tak dpt bukak mate sbb terlalu ngantok dn penat….. tapi die bole rase ade org hempap badan die….. die pakse gak bukak mate… die nak lawan faiz gemok, tapi die kecik sangat…. Siannye…. Die melawan, faiz pukul die… die lawan lagi, faiz pukul die dengan kayu… makin ari makin besa kayu yang die gune… Die ckp, Nujood bini die, die bole buat ape2 die nak… Sampai satu hari, Faiz benarkan Nujood balik melawat mak bapak die… Die rase cam tak pecaye! Bengap jugak si faiz nie rupenye. Kalau Tuhan da nak tolong, memang padanla faiz nie tetibe bengap. 

Kat umh, Nujood citer sume kat bpk die. Bpk die punyela naik angin! Tapi bukan naik angin pasal anak die diperdajalkan… marah sbb Nujood nak mintak cerai. Die cakap, “Tahan je lah ngn die. Maruah keluarga lebih penting!” Iyela tu! Org lelaki Yaman sangat pentingkan maruah. Malu kalo orang tau pasak cerai-berai nie. Mak Nujood pon tak berani nak melawan bpknye… Las2 Nujood g jumpe Dowla, bini no.2 bpk die. Yang si Ali nie plak sengal… kawen due tapi bini no.2 nye dibia je camtu. Ank da empat, toi tak penah dibagi nafkah. Sume DOwla carik duit sendiri. Tapi Dowla sgt baik.. Dowla lah yang bagi suggestion tuk Nujood cari hakim. Die bagi Nujood duitnye yang memang dah sedia ada sikit tu utk Nujood pegi ke bandar.

Esoknye, Nujood tak sabar jumpe mak die. Sbb pagi2 mak die mmg suruh Nujood g bli roti di pecan. Lepas dpt duit, Nujood pegi, tapi tak gi pecan, die gi bandar senyap2. Akhirnya….. die berjaya jumpe tuan hakim, dan memohon dibicarakan kes penceraian… nasib bek tuan hakim dan lawyer2 yang ade kat mahkamah tu sgt prihatin. Kes Nujood adalah yang pertama skali di Yaman. Perempuan kawin bawah umur mmg kebiasaan, tapi tak penah ade yang mintak cerai. Perempuan lain terlalu takut ngn suami masing2 agaknye. Tapi, Nujood tidak. Die di offer tinggal dengan tuan hakim. Bpknye dan Faiz ditahan polis, sampai hari perbicaraan. 

See see.... satu dunia tau citer die. Bagus budak nie~


(malas nak citer pasal perbicaraan die bley tak?) 
 

Kire finally, die berjaya la mintak cerai. Die cam segan gak ngn bapak die... Bpk die tak kene tangkap la...DIe ngn bpk die pon okay da skrg. Pastu, Masok skolah balik. Mase die jumpe tuan hakim aritu, cerita die sati dunia da tau... cepat tol media nie kan... Skrg Nujood femes la ade buku lagi pasal die :-) heheh.. Taun nie umo die da 15 taun, and die bercita-cita nak tegakkkan keadilan wanita especially pasal bab-bab kawin bawah umo di Yaman. The End~

Nujood bersama dengan heronye.... Lawyer yang selamatkan die :-)


Thursday, May 5, 2011

Bundle Of Joy^^

Assalamualaikum w.b.t :-)



heheee.... i'm back!!! heheheheee..... arini xmo citer pnjg2.....lately i'm working on a few books with my lecturer yang akan dipublish end of this year.. one of it is about little kiddies :-) the thing is, when you are involved in something, ape2 lah... menulis ke, study ke, masak ke.... if we dont have the passion to do it, sumenye takkan jadi.... yelah... sbb hati tak ikhlas.... i didnt say i dont like wat i do now... i agreed to do it because i really really like it :-)

Talk about giving all your heart into something you really love doing, i would like to introduce you to Anne Geddes. I've always been a fan of photography and arts.... cume tak reti je nak amek gamba lawa2, apatah lagi nak melukis :-) hehehe... and i've always loved children (especially now after i've spent these few months writing about raising them).. hehehe.... So Ms. Anne Geddes.... she's a photographer.... tapi, bukan photographer yg biase2.... she has a passion so great you couldn't even describe it... Actually, Anne Geddes nie amek gamba nature... yang specialnye gamba2 nature die..... die gunekan BABIES!!!!! hehehehehehe..... So die publish satu buku fotografinye, a collection of 140 photographs!!!.. tajuknye.....Beginnings.

'Her photographs remarkably capture the beauty, purity, and vulnerability of children, embodying her firm belief that each child must be protected, nurtured and loved'--- Reader's Digest, January 2011.

Tak caye?? Jom skodeng skodeng gamba2 yang dimaksudkan :-D

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


haaaaa...... lawa kan??? hahahahahaha..... comelnyeeeee!!!!!!


heheeee.... bolenye die gune bunge lalang ngn baby kulit itam.. haha.... cumilllll!!!!




Anne Geddes nie die dpt ilham mase die amek sarang burung... then die perasan, sarang tu bukan sekadar sarang.... ade telur, pupa, flower buds, and flower petals... terus die teringat kat babies.... tu yang jadinye gamba mcm2 nie.. hehehe.... huaaa!! kreatif!












Ade lagi gamba2 yang pelik2... tapi still cantik and cute!!! hahahaha....... cikidout folks!!! eeeeeeheeeeee^^


aloloooo keciknye awak :-) eheheheeee....... keciknye awakkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!! hahahahahaha............


hahahaaa..... mcm nyet.... ngeheeeeeeeee^^



eheeee.... baby tak malu mane baju XD hehehehehee...... okayyyy.... tu je citer arini.... xde citer pon..... share gamba jee.. hahahaha..... eheee... ^^

Wassalam :-) smile always darling :-)