Tuesday, April 26, 2011

Insaf da Tak Kutuk Lagi :-)

Assalamualaikum w.b.t :-)




Heheeee… hari ni saye nak senyommm je :-) sbb tadi ade bace citer bes :-) heeeee…. Suke suke… :-) nie yg sukenye menulis buku… kte pon byk membaca sbb nak buat research… on the same tym, terjumpe plak ngn bende2 len yg bes-bes… macam cerita kite harini…..

Kite nak citer tentang SEMOT!!! Heeee…. Hmm… kesiannye semot-semot… salu kite kutuk semot-semot sbb bikin pening kepale…. Kalo datang tu beduyun-duyun bala tentera mcm ade mega sale je kat umh. Dalam bekas air kosong pon kadang2 ade semot swimming-swimming… kan?


“Makanan terbiar!! Kawan-kawan… serangg!!!!”


“Hoh!! Hoh!!... itu itu…. Itu worang mkn sampai jatoh2….. cepat amekkkkk sebelum dia sapu itu lantai!!!”


“Kiri kanan kirii….. kiri kanan kiriii….. angkat lagi!!!! Kutip lagi!!!! Amek sume yang adaaa!!!!!”




Siannyeee…. Hehe… ari minggu tu ktorg gi piknik…. Pagi tu saye busy la ngn nadia masak-masak nasik lemak…. Tgh tgu nasik masak (sbb xde periuk nasik so ktorg kene gune kuali pulak), dan sedang nadia buat sandwich, saye pon membusykan diri cabot2 kpale ikan bilis…. Mase tu nadia tgh berperang ngn lalat sekor yg suke kacau die…. Saye plak ditemani oleh semot-semot….. (tak byk pon semotnye… kurang dari 10 ekor la)..tgh2 buat keje tu, tgk semot2 kutip2 cebisan-cebisan ikan bilis yg jatuh2, mcm comel plak… hehehe… mcm kelam-kabut je dorg kutip sebijik-sebijik… takot kene pijak kot…heeee… kalo kite bergerak sket, die tinggal je ikan bilis tu, blahh… hahaha…siannye…. At least semot2 tu tak ganggu saye mse tu… die sibuk bersihkan keliling mangkuk tu je… heee.. actually, bersih gak die sapu sume… heee… senyum sorg2 tgk semot… dulu mase skolah saye rajin gak selamatkan semot2 yg lemas dlm cawan… hahaaa….. member2 sume pandang je.. “Wanie nie mcm xde bende len yg nak diselamatkan…” dah kesian, nak buat camane.. heeeee…. Tapi kite nie xde yang special macam Sulaiman bin Daud alaihimas salatuwassalam….. Nabi Allah, Nabi Sulaiman….. :-)

Nabi Sulaiman, adalah anak kpd Nabi Daud, yang tidak mewarisi harta, tetapi mewarisi ilmu Zabur, serta pentadbiran kerajaan. Maka Nabi Sulaiman merupakan seorang raja…. Istimewanya Nabi Sulaiman telah dikurniakan Allah mukjizat supaya boleh memahami bahasa binatang. Oleh itu Nabi Sulaiman adalah raja yang sangat hebat bala tenteranya yang bukan sahaja terdiri dari kalangan manusia…bahkan juga dari kalangan jin dan burung-burung…. Apabila Nabi Sulaiman berjalan, golongan jin dan manusia pun turut berjalan bersama… burung-burung pun terbang sehinggakan menaungi Nabi Sulaiman daripada panas dan lain-lain….. One day…. Nabi Sulaiman dan tenteranya berjalan melewati suatu lembah…. (heeee… bley tahan gak penceritaan wanie nie… hehehe)…. Tiba-tiba Nabi Sulaiman terdengar ade suara halus yg berkata-kata…. “Kawan-kawan!! Masuk dalam sarang kalian!!!” hehehe…

Seperti yang Allah ceritakan:

“Hingga apabila mereka sampai di lembah semut berkatalah seekor semut, ‘Hai semut-semut, masuklah ke dalam sarangmu agar kamu tidak dipijak oleh Sulaiman dan tentera-tenteranya, sedangkan mereka tidak menyedari.’” –surah an-Naml, ayat 18.

Nabi Sulaiman senyummm je dgr semut tu kasik signal kat member-member die…. Innocentnye semot2 tu….sgt terpuji perintah sekor semut yg sayang kepada rakan-rakannya… mesti kalo semot2 kat umah kita pon camtukan? Siannyee….. Suatu hari lagi, para Nabi dan umat-umat sekalian memohon diturunkan hujan…. Sedang masing-masing menadah tangan memohon kepada Allah, tiba-tiba dtg sekor semut comel yg join the club….. 


Riwayat Ibn Abi Syaibah no.29487, Al-Sadi berkata:
“Manusia telah ditimpa kemarau pada zaman Nabi Sulaiman a.s, lalu diperintahkan manusia (untuk memohon hujan). Lalu mereka pun keluar. (Dalam kalangan mereka ketika itu) ada seekor semut mengangkat kakinya menadah tangannya dan semut itu berkata: Wahai Tuhan kami, kami adalah antara makhluk ciptaan-Mu, tidaklah kami terkaya daripada rezeki-Mu jika Engkau memberi minuman kepada kami dan sama ada Engkau membinasakan kami.”

Nabi Sulaiman yang dengar semut kecik tu berdoa, lalu baginda berkata kepada para sahabatnya, “Kembalilah kamu semua kerana kamu semua akan memperoleh minuman. Sesungguhnya semut ini memohon hujan, pasti dimakbulkannya.”

Huuuuuuuuuu…. Sayu hati….. hmm… jahatnye kita pada haiwan2…. Bagi kite haiwan2 nie sume xde akal… tau bikin sakit ati je… padahal kita tak sedar, haiwan2 nie pun sering mendoakan kesejahteraan untuk kita…dulu mase spm cikgu salu cakap... jgn putus asa study.. sbb org yg menuntut ilmu, semua makhluk di darat dan di laut mendoakan keampunan untuk kita... kesiannyeee….. :-( saye xnak buat jahat pada binatang…. Huuuuu….. saye tak kutuk agi kucing yg buat dajal kat depan umh… Alhamdulillah atas kurnia Allah…..:-)

Kitty cat needs some Love!! meow~



Friday, April 22, 2011

Lapa ea??? Makanlahhh... hehe

Assalamualaikum w.b.t



Hmmm… hari ini hari Jumaat :-) Hari yg penuh dengan keberkatan… Saye doakan anda semua tetap di dalam redha Allah, dan Insyaallah dipermudahkan segala urusan :-) Oleh kerana hari nie hari Jumaat, kte akan bercerita tentang…MAKANAN….!!! Ape kaitan makanan dengan hari Jumaat? Ari2 len kite x makan ke? Hehe… keep on reading folks!

Yes.. sume org suke makan… Lagi2 wanie!! Heee… weekends saye ske roti canai kat aminah.., mkn bubo kat student corner.. smlm pn makan bubo gak kat sentosa (sedapp!!)… and ade kat student corner tu gak ade macik jual nasi lemak kukus (ayam goreng die besaaa!!!! Heee.. sgt sgt bes… )… tp unfortunately weekdays je bole rase nasik lemak die… pastu cucur udang lagi… aa!! Bes bes… and of course.. ayam penyet (wink wink)… heee… tom yam kedai kat pulai perdana tu huaa serious sedap…. And…. Makan2 kat senibung ^_~ huuuu…. Bukan stakat sedap… view pon bes…. Mkn2 tepi pantai …eeeeee…… sronottttnyee!!! (P.s: dear… nak g mkn kacang pooooollllll….. sdap eh? Heee…)

Makan sampai perut pecah XD

Hmmm… tapi ini semua hidangan dunia sahabat2 sekalian……………….. yes…. Memandangkan hari ini Jumaat…. Kite akan bercerita ttg …. makanan…………….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
AHLI NERAKA! 


“Dalam (siksaan) angin yang amat panas, dan air panas yang mendidih, dan dalam naungan asap hitam. Tidak sejuk dan tidak menyenangkan. Sesunggunya mereka sebelum itu hidup bermewahan. Dan mereka terus-menerus mengerjakan dosa besar.” –Al-Waqi’ah, ayat 42-46.


Kite kalau makan.. org kate mcm x hengat dunia kan? Ape lagi nak ingt akhirat? Btol tak? Sye pon camtu……. Kalo dh lapa, abang kat sbelah pon kte wat donno je… heeee.. Anyway…. Kite lupe …… kat akhirat nanti, pun kite akan ade rase lapar…. Ade rase dahaga….. Beruntunglah bagi ahli-ahli syurga.. Dalam Surah Al-Waqi’ah lagi Allah berfirman…

“Berada di antara pohon bidara yang tidak berduri, dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya), dan naungan yang terbentang luas, dan air yang tercurah, dan buah-buahan yang banyak, yang tidak berhenti (berbuah) dan tidak terlarang mengambilnya.” –ayat 28-33


Tetapi bagi ahli-ahli neraka………..mereka….(hmmm… xmo guna mereka…) ahli-ahli neraka akan sering merasa lapar… sering merasa dahaga….Rasa lapar dan dahaga yang dirasai oleh ahli-ahli neraka nie, kalau diibaratkan dengan lapar di dunia, kita bole mati sbb kebulur… tapi di neraka….? Mane ade dah kematian selepas akhirat?

“Kemudian sesungguhnya kamu hai orang-orang yang sesat lagi mendustakan, benar-benar akan memakan pohon zaqqum, dan akan memenuhi perutmu dengannya.”-Al-Waqi’ah, ayat 51-53.

Abu Jahal mempersendakan pohon zaqqum pada waktu ahli Makkah pertama kali dgr nama zaqqum.. sbb pokok nie tak tumbuh di tanah negeri Makkah… Abu Jahal kate, “Tahukah kamu apa itu pohon zaqqum? Ia adalah kurma yg dicampur dgn mentega.” Lalulah Abu Jahal dan sahabat2nya gelak2 sambil makan kurma campur mentega….

Tetapi…. Allah berfirman…

“Sesungguhnya ia adalah sebatang pohon yang keluar dari dasar neraka yang menyala. Mayang (buahnya) seperti kepala-kepala syaitan.” – Al-Saffat, ayat 64-65.

Hadis riwayat al-tirmizi (no.2585), Al-Tirmizi berkata: “Hadis hasan sahih”. (P.s: I’m not sure wat the numbering means, but it shows bukan hadis palsu I think…. Maafkan kekurangan ilmu pada hamba.. hehe)

Rasulullah bersabda:
“Andai setitis daripada buah zaqqum terjatuh ke laut dunia, nescaya musnah semua kehidupan yang terdapat di dalamnya. Maka bayangkanlah bagaimana jika seseorang memakannya?”

Zaqqum…….. nama untuk setiap makanan yang beracun. Sesiapa yang makan racun, pasti akan mati! Baunya busuk. Daunnya bulat dan kecil. Zaqqum keluarkan getah putih.. kalau kene kulit, akan bengkak-bengkak. Dah tentu kalau makan… manusia akan mati!


Neraka dipenuhi api, tapi pohon zaqqum tidak terbakar… sbb zaqqum di neraka tumbuh daripada inti api neraka. Akarnya menjalar dari dasar jahanam… dan cabangnya mejalar sehingga semua tingkat-tingkat neraka. Dalam surah al-Saffat di atas, Allah ceritakan buah zaqqum seperti kepala-kepala syaitan. Imam Al-zamakhsyari dalam tafsirnya menceritakan buah zaqqum diibaratkan seperti kepala syaitan sbb keburukan yg dimiliki oleh zaqqum seperti syaitan… sedikit pun tidak ada kebaikan padanya. 


Tapi kenape ahli neraka still lagi nak mendekati dan makan buah dari pohon zaqqum nie kalau tau ia sgt sengsara kalau memakannya? Sbb tak ada pilihan!!!! Tak ade ayam penyet di neraka… tak ada bubo di neraka… dan tak ada nasi lemak kukus….. yang ada …… pohon zaqqum (dan lain-lain lagi seperti ghislin, ghassaq, hamim, dan dari’). Yang apabila dimakan…rasanya seperti memakan minyak panas!! Bukan setakat makan…. Malah ahli-ahli neraka memenuhkan perut dgn buahnya…!!! Lepas makan…… oleh kerana buah zaqqum sgtlah panas…. Maka ahli-ahli neraka akan merasa dahaga pulak….

“Sesudah itu kamu akan meminum air yang sangat panas. Maka kamu minum seperti unta yang sedang kehausan.” –Al-Waqi’ah, ayat 54-55.


“Ia(ahli neraka) meminum air nanah itu dengan susah payah, hampir tidak dapat menelannya. Maka datanglah maut dari segenap penjuru, namun ia tidak akan mati. Di hadapannya masih ada azab yang sangat berat.” –Surah Ibrahim, ayat 17. 


Imam al-zamakhsari menceritakan lagi, derita dahaga daripada memakan buah zaqqum adalah minuman timah cair yang sangat panas hingga terputus usus-usus perut ahli neraka. Kesakitannya, seperti yang Allah ceritakan dalam surah Ibrahim di atas, ibarat sakaratulmaut…. Sakaratulmaut adalah sakit wahai manusia…… Bayangkan merasa kesakitan sakaratulmaut setiap saat, terus-menerus tanpa henti…..

Jadi………………. makanan ahli neraka nie… bukanlah makanan… sbb lapar dan dahaga bukan bole ilang…… Hidangan di neraka hanyalah suatu bentuk seksaan organ-organ dalaman yang Allah bagi pada hamba-hamba yang tinggal di neraka. Na’uzubillah~~~

Hmmm…… slalu je kita lalai dari ingat pada Allah…. Even udara yg kita sedut setiap masa adalah rahmat dari Allah… tapi adakah kita bersyukur? Adakah kita ingat pada Allah? Kita baca Quran sekadar nak dapat pahala….? Patutkah? Ikhlaskah? Bukankah kita patut baca Quran untuk mencari ilmu supaya dijadikan pedoman agar tetap pada jalan Allah… supaya kita tidak tergolong dalam golongan ahli-neraka…. Dengan syaitan yang sentiasa mengalir dalam salur darah… dan hati yang masih lagi banyak titik-titik hitam… kita mmg akan sering lupa akan janji-janji kita pada Allah…. janganlah kita buang masa dengan bermalas-malasan….. bekerja mencari rezeki juga adalah untuk mencari redha Allah…. Allah jadikan siang untuk bekerja dan berkhidmat kepada rakyat… Malam… bukan sahaja untuk berehat dengan tidur…. Malam pun, kita berehat dengan mendekatkan diri kepada Yang Maha Pencipta… Berbakti kepada Allah…. Hayatilah al-Quran…. saye nie pun bukan perfect…. Banyak buat dosa… Tapi, jangan pernah putus asa dalam mencari redha Allah…..

Wassalam :-) 



Tuesday, April 19, 2011

KISAH SATU MALAM .. muahaha!

Assalamualaikum w.b.t :-)



Sihat semua?? Insyaallah~~ yesterday I posted about becoming a morning person. Yep… memandangkan wanie nie mmg suke sgt nak terjaga setiap jam, so memang wajarlah kite mulekan hari seawal yg mungkin :-) …… arini siang2 lagi da pegi jogging :-) hahaha…. Hmm, skg pukul 9pg (regardless of wat tym I posted this)… tgh rehat2 minum air… tetibe rase nak blogging plak… sedang duduk2 memandang cursor yg terkelip-kelip … teringatlah pulak kisah mlm semalam…………………..

Hehe…. Hari ni kite citer hantu!!! Muahahaaaaaa XD

(amek mood suspen)

Suatu malam….Jam menunjukkan jam 11… wanie baru balik makan bersama abang…….
Masuk bilek, tuka bju, tutup lampu… aipps, blom gosok gigi! Bukak lampu, pegi toilet, gosok gigi, cuci muka, cuci kaki, masuk bilik, tutup lampu, tutup pintu.. oppss.. gelap!.. bukak pintu ckit… baring, carik hpon dalam gelap, msg abang goodnite, then tido…

Hmm… dalam keadaan separuh sedar… stengah macam da nak mimpi dah, stengah lagi cam bole dgr agi nadia (housemate) dok kung-kang-kung-kang kat bilek die.. tak tau la wat pe…. After a few heartbeat, wanie mulelah melayari alam mimpi…. Hmmm… tidur dgn lena :-)……………….zzzzzzzzZZZzzzzzz~~

TIBA-TIBA!!!!!

klik’!!
BANGGGG!!
Bunyi air…….
(p.s: bilik wanie is only 3 kaki berdepan ngn bilik air…)

Wanie tekejot!! Terduduk…………seraya berkata…(dalam hati)(dgn blur)……(dgn mamai…)….Eh….. apesal bilek jadi terang neh???!!!”

Pandang suis lampu bilik…

Hatiku berkata lagi………..“Derrrr!!!! Suis on derrrr!!!! Sape yg on???????!!!!”


Wanie terus menuju ke pintu yg sedia ada terbukak ckit kira-kira 2 cm itu….. pandang kanan…gelap……. Pandang kiri….. oh.. lampu dapur tak tutup….. pandang lagi kiri ckit….. ha!!! Nadia!!! Hmmm… nadia xde kat bilek……… pintu bilik nadia tebukak…..

mamai lagi………………..
blurrrr……. Takley pikey…
bunyi air agi……

“Hmmm… nadia kat bilik air nie… tapi nape nadia nak bkk lampu bilik kite kalo nak g bilik air pon? Die tak tau ke kite da tido? Takkan die still nk bkk lampu kalo kite da tido….lampu bilik kite plak lagi…MUSYKILLLL!!!! ”

Berdiri lagi depan pintu… pikey dan pikey dan pikey dan pikey………… tapi jawapan tak muncul-muncul…. Nape nadia nak bukak lampu ek?? Kite kan da tido! Die kan nak gi toilet! I don’t see any connection!!!! I was already asleep!!!! WHY????!!!!

How????!! Oh.. senang je… suis lampu ekzekeli kat sbelah pintu… hehe… bukak pintu bilik wanie, panjang2kan tgn ckit, suis on! TAPI KENAPE???? KITE DA TIDOOOO!!!!!

Tak mungkin nadia kan? Abes tu???? Sape??? 

Semua yg diatas berlaku dalam jangka masa 5 minit….

Selepas 5 minit berfikir dan tak dapat jawapan………………Pintu toilet berbukak………… kemudian…


“MAKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WANIE???!!!!”

Nadia tekejot…. Mungkin sbb tengok wanie yg pakai bju tido panjang kaler gelap dengan keadaan yg seolah-olah tidak terurus berdiri dgn muke serius depan pintu….

Wanie pon membalas… “Nadia……..!!! Takottt………..!!”

“Laaaaa….. wanie ade ke kat bilek??? Ingtkan wanie kua tak balik agi tadi…..tadi kan kate nak kua…..”

“A’ah…. Kua…….. da balik……… tapi…”

“ Ingtkan wanie xde… nadia bkk la lampu bilik wanie, nak g toilet! Terang ckit toilet nie kalo bkk lampu bilik wanie…”

P.S: lampu toilet dah 2 bulan tak idop ye… da mati…. Tinggi sangat kalo nk ganti… pendek… tak sampai…haha…

“ooooooooooooooooooooooooo…… kte pelik gak tadi. Kalo kite da tdo, nape nadia nak bukak lampu bilik kite? Tapi kalo bukan nadia, abes sape lagi kan?”

Wanie terus gelak dengan kekalutannya sendiri…..hahahahahahahahhaha… Nadia pon gelak dengan ke… ke…. ke….. ke….. ke ape?... kekeliruan? … ke…. Kepelikkan?..... ke….. kekelakaran!!! Whateverlah..

Hehe.. sudah masing2 berpuas hati, maka kami pun kembali ke bilik…. Wanie pon tutup balik lampu… dan bukak ckit pintu….. dan teros sambung tido….

T.A.M.A.T


Muahahahahahaaaaaaaaa!! Nape nak takot ngn bende lain? Hanya Allah yg harus kita takuti! Kalau kita takut dengan Allah, dan taat segala perintah Allah, iblis pun malas nak pengaruhi kita. Die pon takut ngn kekhalifahan kita… Sekarang org ramai suke tengok citer hantu… saye pon suke gak tgk citer hantu… tapi kan… sedar tak sedar, nanti ia akan pengaruhi pemikiran kita…. Kite jadik takut dgn gelap… sbb takut nnt antu muncul sbelah katil ke…. Muncul atas siling ke…… (glupp!)… the point is… yg ghaib itu mmg ada.. Allah jadikan die ghaib ade hikmahnya… jadi kite nie… tak yah kot penat2 nak pikey pasal bende2 tu sume…. Ayat2 Quran adalah untuk diamal, dan dijadikan pedoman…. Bukan sekadar tangkal yg disimpan untuk menghalau hantu… btol tak???

Al-Quran adalah pendidik hati manusia…. Marilah kita kembali ke jalan yang benar….

“Wahai Tuhan kami, tunjukkanlah kami jalan yang lurus..”
Amin~

Wassalam folks! Selamat beramal!!! Cek2 bwh katil kot-kot adeeeee….. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TIKOS! Hehe.. bye!!

Peek-a-boo!

Monday, April 18, 2011

Good Morning World^^

Assalamualaikum w.b.t :-)



Kalaulah skrg kte di kampung, sgt tenang bgn pagi di kampung.... kat bandar nie xde ayam! Kat kmpg, suara ayam kokok tu bkn sedap sgt pn... tp soothing somehow... :-) Pas subuh, duduk lua... tgk org kmpg kehulu kehilir... sambil tgk anak-anak ayam kat depan umh... dan seekor kucing yg aim ank-ank ayam dri jauh... tgk lagi pokok2 bunge yg sehat2... sejuk je subuh2.... lagi bes kalo weekdays ade budak2 nak pgi skolah....:-)

the thing is... i'm a nite person... i do most things at night... tp waktu mlm terase sgt singkat! even xde org yg ganggu mase kte buat keje, still... pejam celik pejam celik... eh.... bukak buku tutup buku.... dah pukol 6..... this is bad kan? isnt it good kalo waktu pagi digunakan sepenuh-penuhnya... :-)

mule keje kol 8 pagi.... rehat kejap waktu zuhur.... sambung keje waktu tgh ari.... rehat lagi waktu asar.... pas asar smbg keje lagi... ade mase lebey pegi jogging... rehat mase maghrib until isyak.. pegi makan2.... pastu balik tido b4 12 mlm..... set jam kol 5.... solat tahajjud... 2 rakaat okey ape... pastu ngaji... ade mase lagi bole blogging :-) pas subuh.. kasik kucing makan... siram pokok bunge... pegi jogging.....pastu breakfast...... pastu keje :-)

senang je kan nak cakap~~~

reality is..... keje terlalu banyak untuk menghayati waktu siang....... dan malam pn keje jugak..... bile nak tido? hmmm.... ujung minggu? Tried to focus.... failed... otak jem! (need bread?? eheeee....XD)  still... at nite jugak buat keje on weekends....las las sume bende nak buat kelam kabut..... haha...

ah peninglah nak pikey bende2 nie sume..... just go with the flow eh?? mcm tak sistematik plak~~ hehe..... maybe i should learn time management... urgh.... skema nye... where'e the fun kalo sume nak folo schedule kan??? heeeee ^^

but still..... if ur name happens to be zahrawanie mohamad..... anda akan terjaga setiap jam.... pukol 1 pagi.... tido.... pukol 2 pagi... tido.... pukol 3 pagi..... tido.... ek....... sudahlah! baik bgn buat keje..... haaaaaaaaaaa..... haha! what happen to my biological clock?????!!!!!! konfius ea?? die ingt die dok UK kot XD..... haha...


tadi citer pasal ayam.. tetibe teringat kat awak...... awak=SELEBET!!!! hahaa.... bukan 'awak' la awak!! hahahaha.............



 



 
 


p.s: i hope u'r happy :-)  love always.... :-)

A Pair Of SMiles To Start My Day :-)

Assalamualaikum w.b.t :-D


:-) one smile 
:-) two smiles

dah cukup utk menjadikan hari ini sempurna :-)

Tuesday, April 12, 2011

Self motivating :-)

Nape perlu bersaing? Buat penat je. Masing2 ade kelebihan.. Org nie mungkin hebat bab-bab power2.. org nie pulak mungkin hebat bab halus-halus... eventho setiap org nie ade one common goal which is ... 'something'... yg same goalnye dgn kite (especially the one yg terer bab power2 tu)..kenape harus memandang diri kite tak layak? Sedangkan kita sendiri ade kelebihan yang org2 tu tak ade :-)

Wanie kan mrs kool, haruslah kool sentiasa.. haha :-)

Cuci cuci Basoh Basoh^^

Assalamualaikum w.b.t :-)




Hi hi.... bley tak arini kite blaja membasoh? hehe.

skg kalo basoh baju kte men sumbat je kan dlm washing machine.. kite tau isi air, letak sabun byk2, dah tu tinggal... eh tak.... kite tgu kejap agi... tgk-tgk kalo air da penuh, die pn mule la pusing kanan pusing kiri (die=washing machine)... kalo baju tak byk okeylaa...happy tgk bju dibilas dan di wash dgn elok.. kalo bju byk, rsenye washing machine tu bunyi je kot, tak larat nak bilas2 rotate kiri kanan.. hehe.. tp xpe.. yg penting sume baju kene sabun, kene air, dan bau wangi :-)

haaa..... sape biase buat???? hehehehe... wanie!!!! dulu2 mase zaman duduk matrik.. haha..skarang da dewasa, barulaa blaja basoh baju dgn sewajarnya :-)   

(adoyaii lapa laa....baru kol 12)

kite nie bukan ape, busy kan.... xde mase nak pikey pasal jage baju.... baju putih jadik kaler pink coklet2... baju purple jadik kelabu.... baju ijau jadik itam tompok2!!! caner tu? kan dah membazir lagi kua duit bli baju baru... (unless awak jadik kurus bju sume da besa2 tak lawa kalo pakai boleylaa shopping2 :-D)

So, akedemi membasoh baju wanie ada menyediakan................ bukan khidmat membasoh baju........ tetapi khidmat consultant yg hanya menasihat sahaja :-) hehehe...  nak kasik saye baso pon boley jugak... satu helai 3inggt :P heeeee

(eh... nape ade bulu kucing kat keyboard libry nie?!!)

anyhow (lapaaa...)..... mule 2..... kite kene tgk dulu baju2 yg nak dibasoh.... separatekan putih ngn tak putih dulu... pastu separatekan lagi, mane nak kene basoh mesin, mane nak kene basoh tgn.... kalo kalo kalo kalo kalo tgk kat label baju tu kan ade simbol2 pelik seperti.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




EH SALAHHH!!!!!




seperti...............





maka baju2 tu kene dibasuh by hand...... kalo masok mesin nnt die jadik bebulu2... atau manik tecabot ke.... atau benang2 putus ke.... atau ape2 sahaja bentuk kerosakan.... wool kene by hand usually...

dan seperti.................

green light! campak je dalam mesin basoh! kasik dia buat suma kerja~~ settle.. goyang kaki...

tapi kalo ade simbol nie plak......

dah.... takkan kite xley baso baju kan? mesin xbley... baso tgn pon xbley... then... caner nak pakai? kang org panggil name baru kang... MAS!!! (sam.. masam).. hehe

good news is.. simbol tdi tu biase dtg dgn simbol ini plak :-) jadi xdela org panggil kte "MAS!!!!"


ini bukan parking!!!!! ini dry cleaning! hehe... kene la anta gi dobi utk dry-cleaning.... jadi, sediakan duit paling2 pon 15 hengget dan tunggu 3 hari untuk pikap balik ye~~~

ade org bli dryer sbb nak cepat keringkan baju... tp Saddiq Sigaraga yang kedekot tu pon takmo gune dryer keringkan baju! baya bil mahal derrrr~~~ tp kalo musim ujan ape salahnye kan?? dpd baju gantung kat bilek, nnt bau tarak bes pulak....ehee.. tapi tak sume baju bole masuk dryer ye tuan-tuan dan puan-puan...haruslah beware dgn simbol ini!







okeh! ini boley kasi masok saja itu dryer.. kasik dia panas2 2 jam.. baju suda kering.. bole kuarkan dan gantung dalam almari...

tapi simbol ini!



haruslah anda mengambil langkah bijak utk tidak masukkan baju dalam dryer...... kalo tak.. baju besa jadik kecut! semot pon xbley pakai! (exaggerate XD)

kenape Allah bagi matahari kalo kite tak guna??????? susah2 guna dryer... jemo je kat lua!! besides... your laundry smells the best kalo keringkan outside..:-) especially in the garden (if only i have one .. huhuuu...)

ooo... tak abes lagi citer separatekan baju... after separatekan baju..... kite perlu cek poket by poket.... kuarkan sume duit syiling, klip kertas, tisu paper, plastik gula2, coklet officemate kasik (*wink wink) hehe... and of course.... pen! kang tak pasal2 baju kene dakwat cair... ngeheheeee...



(oh! azan!! harus berhenti utk solat :-D)


selepas 30min...

orite sambung!!

pastu nak basoh plak.... kasik tabur saja ka itu powder dalam baldi? oh tidak... hipotesis yang mengatakan semakin banyak sabun yg kite guna, baju semakin bersih dan wangi adalah terbukti tidak benar! hehehe... gune cukup2 je... kalo tak nanti baju jadik keras~~ ngeheee...

kalo guna mesin plak, baju2 jgn kasik sumbat aje penoh2! tompok2 sabun kat baju tu adalah akibat dpd powder/sabun yg tak larut... nape die x larut? sbb xde space utk die cilok2 dlm washing machine.... nape xde space?? sbb sume space dah dipenohkan oleh baju yg byk itu..... hehe... jadi seelok2nye, belilaa liquid nyer (mcm yg awak punye tu la i like :-D) masukkan satu penutup penuh pn da cukup.... bg yg bli refill nyer plak, and isi dalam botol mineral.. (hehe...mcm saye suke buat) bole masukkan approximately .... agak2 la hehe.... x reti nak describe.. hehe... tuk baju yg ade nombor or corak2 tampal2.... better terbalikkan dulu okay? nnt cepat tanggal plak, da tak lawa bajunye. hehe. ala susah2 terbalikkan dulu sume baju... nnt nak gantung dalam almari terbalikkan lagi :-)

pastu fabric softener..... wangi kan kalo letak Softlan ke Downy ke... i like Petals the most but its quite costly for someone who needs to save money (*wink wink)... actually kalo nak gune, hipotesis makin byk makin lembut dn wangi juge x boley diguna pakai ek... kalo baso tgn, it has to be diluted... stgh penutup is enof utk satu baldi 8 gallon water... (alaa yg standard size neyr baldi tu)... and kalo baso mesin plak... cukup satu penutup tu je jgn lebey2....and masukkan mase cycle 'rinse'.. okay? do not pour softener directly onto clothes sbb nanti die bole stain baju yang light-coloured...

pastu kan... nak baso towel jgn guna softener! nanti towel tu berkurang sifat2 absorbent... that is... da tak bole gune tuk keringkan badan. Tapi bju2 macam cotton, cadar cotton+polyester, atau ape2 baju yg kite jemo guna hanger, mmg bley sgt nak gune softener.. sbb softener nie kurangkan wrinkle and kurangkan ciri2 baju basah yg suke melekat2 tyme2 jemo... and of course.. soft to the touch :-) dan wangi! Baju silk dan linen xbley gune softener ek.. nanti die jadik keras dan panas utk dipakai...

(ayam penyet..... nak makannnn...)

Cara2 utk menjemur.....Sape suke iron baju yg basah???!!! adoyaiii.... insaflah wahai manusia :-) amek hanger..... gantung seluar, t-shirt, kemeja elok2.... pastu yang kecik2 tu gantung kat sepit or bende nie.... elok sikit dipandang... hehe





then, masa keringkan tu, kibas2 sket kasik baju jgn ade wrinkle, kalo tak nak jenuh nak iron... dah kering pungut cepat2... mane yg rajin lipat, tp better gantung je... kalo bju keje, baju skola, baju kurung, saye mmg gantung... t-shirt yg wool saye lipat.. t-shirt yg cotton saye gantung (sbb malas nk iron) hehe....

and beware of simbol ini :-)


BILE MASE NAK FOLO PANTANG LARANG NIE DALAM KEHIDUPAN????!!!! ntahlaa... kalo camni ujung minggu adalah masa utk basoh baju je.. haha.. las2... campak je sume dlm mesin sudah.. sbelom2 nie okey je kan? hehe... sedang2 tunggu baju siap tu bley la gi breakfast makan roti kosong 2,banjir :-) hehe...

adoyaiii sedap kot!!!! hehe


(camane camane pon awak tetap nampak smart.. hehe)

maka dengan ini... tamatlah cerita basoh baju..... Slamat Mencuba! hehe

Macik saba macik!!!

Thursday, April 7, 2011

Semut adalah Rajin^^

ASSalamualaikum w.b.t :-)




Greetingss fellow earthlingsss!! We martians (eh salah.. venusians) are happy up here making friends and enjoying each other's company.. but it would be nice to have some martians around sometimes bcoz life among these venusian darlings tend to be quite boring, and martians always came by with a promise of a little adventure in our humble little pink planet.

ape-apelah.............:-)

truth is..... saye penat!!!!! saye tak tdo mlm tadi...... saye penattt.......... saye tak tido jugak mlm yg sebelum tu dan yg sebelum sebelum tu.... (tp tdo kejap pas mase2 solat) hehe.. boleylaa, asal ade.. nasib bek mate x nampak eyebag.... thanks kak asmah kerana telah menjualkan 'magic cream' kpd saye.. walaupn botolnye kecik aje dan harganya (tak usah ku bilang,anggap saja infinity 0_o) ... tp berjaya menopengkan wajah yg sudah kusam kerana makan tidak dijaga dan juga kurang bersenam...(dan kurang tido!)

Saba froggy!!! dont go yet... take me with you XD


iyaa.. merapu sudah.. komplen pon sudah... sekarang masa untuk menjadi waras...

Hehe.. the best part is always whenever i got confused (over so many things to do in so little time with each and every one of them is very very important.... confused over the need to satisfy our bosses so that we are able to meet their expectations).... a simple words of encouragement came to help me decide and choose.

It says: Sebaik-baik pekerja adalah yang kuat dan amanah...

as i said in my previous post, people everyday has lots of expectations... we expect the waiter will always come to us utk amek order, we expect our dinner to be served faster, we expect that the cat will not poop in front of your house every morning! And we expect the garbageman will empty our garbage bin every single day... but all these expectations were met by humans.... these expectations were possible sbb human beings yg bekerja dgn sgt2 tekun so that they are able to make us satisfied (our expectations were met).. well, except for the cat of course....hehe

and so i am one of those human beings yang diperlukan untuk meet other people's requirement.... dorang tak salah when they expect something out of me... sbb mmg patut pun they expect something... because THIS IS THE ROAD THAT I HAVE CHOSEN.Sape yang suruh wanie sambung master? Wanie... Sape yang suruh wanie ngaja tusyen? Wanie jugak... Me myself.... I am the reason i didnt sleep... i am the reason of kerja2 yang banyak, sbb I CHOSE TO SERVE THESE PEOPLE since the very beginning...



with this comes a lot of responsibility... Supervisor expect us to help her in almost everything.... i did overviews, i did slides, all kinds of slides... paper presentations, motivational course presentations, i prepared course outline, and i assist the assistant of my supervisor... (nah.. assistant die pn perlukan wanie utk assist) hehe... and now with a million dollar 'project' i'm doing with my supervisor, the load is tripled! Of course, my own research (dah bekulat agaknye file tu kat bilek)....good god... i've plenty i can learn!

My boss ngaja tusyen expect me untuk gantikan kelas2 yang banyak ujung2 minggu... my kids... monday with f4 sains, tuesday f5 kimia, and wednesday f5 sains... all these babies needed me. and poor little darlings.. budak2 tahun 5 dan tahun 6 sains yang really like to spoil me!... mommy got to let you go because mommy is busy :-(

if i cancel the class, kene ganti hari lain... same gak kan.. its like menambah beban pulak sbb tangguh keje... and of course, kesian kak zila kerani tu kene cari cikgu ganti... nak kurangkan jumlah kelas pn susah.. there's always a reason why i cant leave them...

Tapi :-) dgn adanya words of wisdom yg ckp tentang pekerja yang kuat dan amanah... i felt recharged everytime!! huyeaahhh!!!!! being strong physically and smart enough to satisfy everyone and our own needs is very hard to accomplish.... and so i did a list of what i need, and what other people need from me...

Me: currently only busy with my million dollar agenda (hehe)

- need a lot of time to read lots of books
- need time to select and rearrange points
- time to write about it
- deadline: in 1-2 days
- time to rest, at least 2 hours to sleep
- if i'm successful, i'll have a good life

My kids: mengharapkan tunjuk ajar yang mudah difahami dan kelas yang seronok dn tak ngantok! What i got from this?? only a few bucks dan masa2 ceria bersama budak2...

Kak zila kerani: kalau boleh taknak lagi dah carik cikgu baru, atau cikgu ganti je slalu.. what i got from this?? nothing....

and so.... i guess i still have to carry on...... i'll manage my time in a perfect schedule so that i can meet other people's expectations, and on the same time satisfying my own needs... anyhow, i may not get a lot of money... but at least i'm being responsible dan amanah... and of course... strong...:-)

but first!!! settelkan dulu semuanya until friday... friday afternoon, i'll sleep!! ujung minggu, prepare bahan utk kelas ari monday until wed.... nnti mase nak ngaja tinggal refresh je... so, everyday, from monday till friday adalah masa utk keje! dan ari ahad adalah masa utk tido! hahahaha.... (dear... bile nk hangout kalo camni kan... hehehe... plenty of time for everybody :-D)

xpe... bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian!!! hehe.... tak lame... abes bulan 5 dah tak sibuk daa... hehe...

p.s: nak try dululah this week, if cannot, tpakselaa mintak gak org len gantikan until bulan 5... i'll try to hang on!!! doing the best i can :-)

goodluck me!

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..... eh .....jgn tdo! siapkan dulu keje!



NAPE MUKE STRES JE NIEEE????!!! hahahahahahaha....

Wednesday, April 6, 2011

Its here!! Happy Working SOng ^^ngeeeheeee



All right everyone, time to tidy things up

Come my little friends
As we all sing a happy little working song
Merry little voices clear and strong
Come and roll your sleeves up
So that we can pitch in
Cleaning crud up in the kitchen
As we sing along

And you'll trill a cheery tune in the tub
As we scrub a stubborn mildew stain
Lug a hairball from the shower drain
To the gay refrain
Of a happy working song

We'll keep singing without fail
Otherwise we'd spoil it
Hosing down the garbage pail
And scrubbing up the toilet
Ooh!

How we all enjoy letting loose with a little
La-da-da-dum-dum
While we're emptying the vacu-um
It's such fun to hum
A happy working song
Oo-ooh
A happy working song

Oh, how strange a place to be
Till Edward comes for me
My heart is sighing
Still, as long as I am here
I guess a new experience
Could be worth trying
Hey! Keep drying!

You could do a lot when you got
Such a happy little tune to hum
While you're sponging up the soapy scum
We adore each filthy chore
That we determine
So friends even though you're vermin
We're a happy working song

Singing as we fetch the detergent box
Or the smelly shirts and the stinky socks
Sing along
If you cannot sing then hum along
As we're finishing our happy working song!

Ah...wasn't this fun???? 

hahahahahahahah :-D

Cerita Lalai

Assalamualaikum w.b.t :-)
 



semoga anda-anda sehat2 belaka!!! (P.S: especially awak yang 'sehat' sgt daa tuuu... heheheeh)

this morning saye dgr hot fm... dorg sembang2 pasal "lalai"..... yelaaa... ade yg sembang pasal da bli brg, da bya kat kaunter, jap g brg2 tetinggal plak..... ade yg citer bwk anak jalan2, jumpe kwn lame sembang2, pastu anak ilang pulak....... ade gak yg citer tgh bawak kete, bru lepas jln2 tgk kuda, nak balik tym maghrib2, tgh sembang2 sambil drive,jalan berbukit2...tak nampak plak kuda sebesar2 alam depan mate XD hahahahaha.... klakanye~~~

eheh.... actually citer2 di atas adalah tokok tambah dari wanie.... actually tdi sempat dgr satu luahan je dpd sorg mamat tu.... die kol laa hot fm nak citer pasal kisah sedih die.. (cehh... sedih ke?) tarik nafas dalam2.............. pesanan penaja... kepada kaum hawa, sebelum anda membaca ceritera ini (ehee)... sile bersabar ye... i know us girls tend to get emotional over these kind of things, but keep and open mind and an open heart... let us not be too judgemental...owait?? And!!! untuk anak cicit adam....anda-anda jgnlah kecik ati ye... dont blame yourself or us for that matter....


okay here goes.................




This guy, lets call him Mr.Y... Mr.Y is an average joe... everyday he goes to work, he had a good life, good money.... and a girlfriend. Die sgt suke layan girlfren die... bwk pegi makan, pegi jalan2, layan mesej2 die... like all couples do. But Mr.Y has one problem... HE'S MARRIED..... WITH A PREGNANT WIFE :-(

Mr.Y sedar Mrs.Y is pregnant with his child..... die ckp, die mmg akan bwk bini die g cek-up sume, tp anta dan amek je.... die tau bini die pregnant, tp tak tolg pon bini die buat keje2 rumah... kalau bini die mintak tolg die marah2.... blinded by a beauty queen yang sentiasa inginkan belaian dan perhatian, Mr.Y jadi very angry whenever Mrs.Y needed something. Until one day, terlafazlah kata-kata yang tidak sepatutnya dari mulut Mr.Y......... die ceraikan isteri die yang sedang mengandung..... (astaghfirullah...)

pada suatu hari, bekas isteri mr.y selamat melahirkan :-) Mr.Y pn ade dtg melawat.. yelah, anak die jugak kan.... Mr.Y pn tengok muke baby tu... die pn kate.... "hey little guy.... ur my baby aren't you? yeah... you're mine...."... maka dengan izin Allah, terbukak lah pintu hati die yang selame-lame nie tertutup oleh janji-janji manis seorang perindu..... (waseh hebat jgk wanie nie) Die nak balik kat bekas isteri die...... dan engkau wahai kekasih, aku mahu lupakan engkau untuk menjadi ayah dan suami yg baik kepada isteri yang sebelum ini aku abaikan.... (serious je wanie nie buat drama!)

punye lah die merayu-rayu kat bekas isteri die.... dan mintak izin kat mak mentua die.... pujuk dn pujuk lagi, finally mrs.y pn agree... but mr.y kate, even until today pon, mrs.y ade dingin sikit kat die.... blum mesra sgt..... tp die ckp, he really cares... and he really love mrs.y..... die menyesal... dan tanak buat lagiii....

Dan Hot fm pon mainkan lagu ini...



lets analyze the situation.....


actually, the way i see it, tak tau la nak salahkan sape... honestly.... i cant say the husband is to blame or the wife is the main victim. I dont even know which is the MAIN PROBLEM? meaning.... well, if we say the problem is actually about the husband yang men kayu tiga, islam menghalalkan poligami kan? if this is the problem, eventho it hurts and it makes us sad, and makes us want to kill somebody, nak blame him pn susah.... sbb tak salah pon kalo nak kawin lagi satu.... hmmm....(awak.. jgn nak berangan tau~hehe) but if we say the main problem is about pengabaian die tu... then he is wrong, sbb bini die pregnant. Kalau nak couple2 ngn pompan len pon, at least pastikan la dulu keperluan isteri die dijaga...... anyway....

as for the wife.... yes dove, your husband (mase tu) mmg agak kejam... tp ini sume sudah dirancang oleh Allah..... mungkin kite yg pompuan nie jgk yg menjadi punca.... mungkin kite tak pandai jage makan minum die... mungkin kita jaga, tapi kite terlalu byk memberi sampaikan die rase rimas... mungkin kite nie byk sgt komplen dan byk sgt ckp dan byk sgt ini dan itu... mungkin kite tak berhias utk suami di rumah, tp nak kua shopping kemian lagi melaram... mungkin kite terlalu mengongkong sampai suami rase nk carik pompuan sebagai tanda yg xde sape boleh kongkong die sbb die lelaki... i dont know you mrs.y, but i hope u r not as i mentioned above... u may be someone sweet and funny, you may be someone with a heart of gold, you may be someone that language is as soft as cotton.... perhaps all these traits makes us too nice and boring.... hmmm.... (am i thinking too much?)

guys cheat because they can.... guys cheat because there's someone out there who's willing to cheat with them... jadi wahai wanita2.... if this happens... dont immediately judge or blame anybody.... truth hurts, but we are strong... if you felt that you lived with a monster, get out and live your own peaceful life... remember... if and only if he really is a monster..but if you felt that your husband main kayu tiga, it would be better if we take matters like this as calm as possible (unless ur husband is a monster then you should pack your bags and move on)....besides... you win when you don't give up :-)

jgn mulekan perang sudah... jgn nak melalak-lalak mintak perhatian sudah.. nangis xpe... it soothes your soul... tp doa lah byk2..... insyaallah Allah tunjukkan jalan :-)

p.s: blame will make things worse. Just chill.... and cry. Live life to the fullest!! Read a book.. make friends.... go buy new clothes... go to spa! hehe... dan tawakkal.... okay doves?? huh! easier said than done!auuuuuu^^ :-) girl power!! hehehe...

p.s lagi: dear, I LIKE IT!!! heheeee... ur writing i meannn... heeee... bes bes :-) huhu. jelesnyee~ 

p.s lagi lagi: aaaa..... owh... jap gi kte pos happy working song plak ea :-) HAPPY WORKING TO YOU AND ME :-))

Tuesday, April 5, 2011

You Are THE ONE

Huaa... macam gua dah blog nie.. hehe... ehem busy is a lame alasan untuk tidak menulis kat blog... o well, wat can i say. nyeh~~ anyhow...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T :-)



a lot has been happening since the last tym i logged in.. Citer-citer suka, duka, bahagia, episod luka.. (wah!) suma ada~~ heheh... xdelah... masakan wanie tidak gumbira sedangkan hati berbunga-bunga :-) haha..... poyo! ngeee~~


The thing is... i learnt one of the best lesson of life these few days... One morning, tgh bsiap2 nak pgi fakulti, saye bukak radio ikim. Mase tu die citer pasal 'Suka berpada-pada, benci dengan sederhana.' At that time i did agree with it, tp hati nie, susah sikit nak terima.... yelah... kalau dh suke, kalau dah sayang, its really hard to NOT love unconditionally. Tapi kite kan hamba Allah... mane boleh kita sayang yang lain lebih dari cinta kepada Allah....

Until one (actually two) day..... i received one lesson that made me realize.. one lesson that i'll never forget... a lesson that changed my life forever.... (hehe... drama plak wanie nie.. tp betol la!)

When we love somebody so very much, we love them unconditionally. We like everything about them, even the not-so-good ones about them :-) we like they way they eat, they sleep, they talk, they make you laugh, their smile... sumelah! its a feeling that brings happiness and makes you thrill! Adrenaline kicks in! You never got sick coz falling in love induces healthy hormones! Who didnt felt happiness when someone loves you unconditionally :-)

Tapi.... when we love someone too much, more than we are able or ALLOWED to give... we tend to get hurt... hurt over simple things! Things yang sgt simple. Things yang tak sesuai for a drop of tears. But i cried because i miss someone so much... kan? kan? not a good reason to cry for. hehe... You miss someone because u felt lost without him, it hurts... Miss someone when you cant see him/her or heard of him/her all day long...wondering, awak da makan ke... makan katne.... ngan sape..... sihat tak..... penat ea..... okaylah..... i wont ask coz i'm letting you live :-) but i felt so empty....... so ..... so lost! i cried for almost the whole day.. the only times i didnt cry is when i'm in the libry (otherwise people think i'm an emo-crybaby-demanding-attention), and make myself busy with my already hectic life. And of course.... when i'm teaching (love you little angels..)

masok day 2 pulak...thank heavens for my ability to remain in control of myself... hehe... i said to dear ole' me... "For crying out loud, wanie get a life!"  And yeah.. so i did.... those excruciating moments without my loved one made me think.... i always remember an advice he once told me... always refer to only HIM whenever i felt sad and lonely... I prayed so my heart will calm down... i prayed that i wont think bad thoughts about everything and anything..... Until finally , i did cool down... i did got calmed..... well adela i did some things also...Alhamdulillah....

When i did calmed down, i sat down and my thoughts starts to wander..... i began to think... and think ... and think... i remembered mase dgr ikim on the same day dorg sembang pasal suka dan benci tu, about an old lady.. this dear ole lady sells tempe... xde anak, xde husband.... the only sumber rezeki nenek tu is hasil jualan tempe die hari2... One day, die buat tempe.... tp unfortunately tempe die xmo kembang..... die biase buat pagi, and so petang mase nak menjual, tempenye da kembang and masak.... (masak yg masak taw bukan masak sbb goreng ke ape.) tp aritu, i cant remember the reason la.. tempe nenek tu x jadi....kebetulan die org yg warak.... tgh ari b4 bniaga, die cek tempe... tak menunjukkan tanda2 nak kembang pon.... die doa kat Allah... mintak Allah tolg supaya tempe nye jadi..... kalau tak nanti die xde duit nak makan hari tu..... Die sabar dan tak mengeluh.... dah nak petang, cek lagi... tempenye tak jugak jadi2.... nenek tu doa lagi.... merayu supaya tempe die jadi.... supaya dipermudahkan dan dibukakan jalan untuk die cari rezeki hari tu..... so die pagi jugak tempat jual tempe dgn hati yang kurang tenteram... risau..... yelah... takut, tak makan.... sampai kat tempat jual tempe, nenek tu tgk je org2 sbelah die yg jual tempe dgn sgt successful..... die xde org nak bli sbb tempenye stengah masak.. da nak jadik... tp stengah masak... xde sape nk beli... ade yg singgah, tp x jadi.... die mule la rase sedih..... sehinggalah hari da nak malam.... satu ape pon die blum jual.... tapi ade sorg puan nie dtg singgah kat die... "Nenek, saye nak beli tempe." Nenek tu kate, baik puan beli pada org lain.. sbb tempe saye rosak... So die g la kat org sbelah... pastu jap gi org sbelah tu kasik tempe kat puan tu.... tp puan tu kate pulak.. "Awak ade tak tempe yang stengah masak?" Nenek tu ape lagi.... pasang telinga... org sbelah kate, xde... so nenek tu kate... "Puan, saye ade tempe yg stengah masak..." rupenye madam tu nak bli yg stgh masak sbb nak anta kat anak die yg kat oversea... teringin makan tempe.. kalo anta yang da masak nanti, sampai sane da xley makan..... So madam tu beli sume skali kat nenek tu :-)

itulah die.... pengajaran... Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.... kuncinya kene ... SABAR :-) kite kene yakin dgn bantuan Allah, kene berserah segala-galanya pada Dia.... kerana dia lebih tahu apa yang terbaik.... So, sabar... then in my case pulak.... hehe.... i said i agreed yang kite kene 'Suka berpada-pada' kan... but i said it was hard not to love someone unconditionally. After all this happened, i think.. well, lets say i was about to fall of a cliff.. If i fall then i'll shatter, and i might even die.. (who didnt die kalau jatuh dari cliff kan?) then if i want to hold onto my life, i must depend on a strong tree branch so that i wont fall, instead of a tiny twig...... If i hang on to the branch, i can climb myself up to safety... but if i hang on to the tiny little twig, i might fall off and ... die....

Depending on someone to make you happy WILL NOT make you happy. Depending on something to make you happy WILL NOT make you happy. Happiness comes from within! It comes from inside you....... only you can make you happy...... not your loved ones, not even you cute little kitty cats..... And how do we find happiness from the inside? By having faith in the One and Only, Allah s.w.t.... We must have faith in all His plans for us..... We must have faith that ONLY HE LISTENS...... only He knows what we feel, only He knows whats best for us..... Only He can grant ANY of our wishes (as long as tidak berlanggar dgn syarak of course)..... And so i did find happiness..... And i learnt my lesson of "Suka berpada-pada..." hehe.... if we are happy from the inside, then we have love. If we have love, then we are able to give our love to our loved ones without expecting anything in return.... as long as they are happy and well, then we are too....

why love hurts?? because of expectations!!!! we expect to be taken care of 24 hours a day 7 days a week! We expect to be treated like a queen/king! We expected to macam2 lah! See how this is wrong.....?

BUT dear darling.....

Even so, people found each other for a reason..... i felt loved... i felt appreciated... i felt taken care of.... by you..... every day of my life i've been thanking Him for making you a part of me... you were the missing piece of me... my missing soul, my other half..... you taught me things... you gave advices..... you were the answer to my prayers from up above...... He gave me you, because you always lead me back to Him. And you never failed in making me a better person each day of our lives.... Never... i felt happy when i'm with you, and i thank Him for giving those moments for us to share... i felt lonely because you were busy, i turned to Him so he could help me go through my day.... i felt dizzy and tired because of the challenges i'm facing in everything, i remembered everything you taught me about Him. And during those painful days i got hurt because i missed you, made me learn to trust you with all my heart.... and i do... without a doubt :-) and so, i learnt 'suka berpada-pada'.... hehe... And dear, everytime i felt sad, and i prayed to Him, you will suddenly appear! It happens all the time :-) 
Tapi I'm still learning to cope with this.. Its hard, but its worth it :-)
So everyone..(if anyone is reading)...... Have faith in Our Creator^^  Because He has always been The One~~