Monday, January 24, 2011

OLD SKOOL... huyeah~~

Assalamualaikum w.b.t



hehehe..... arini saye x sebok sgt. Pagi2 g ofis utm, register master, jumpe lecturer, lecturer bagi keje baru... huahuahuaaa... then i got nothing to do. So, alang-alang dh kt utm, singgah libry... op kos la priority nye bkk facebook dulu. heheh. Tetibe rse nak tgk gamba2 lame.... (minggu nie x abes2 ngn nostalgia) hehe... Waa... tak sangke, dah 24 taun da berlalu ek... hehehe...

So, cerita zaman dulu-dulu.... U can say that i started my 'life' mase skolah menengah. Sbb dok hostel kan, so i kindda lead the life on my own. Hehee... sejak skolah rendah, i was an active student in school. Agak skema la katekan.. hahaha... Sampai skolah rendah, i was the best student okay! haha.. Siyesss.... haha. Unfortunately, malas nak scan gamba skolah rendah. Nex tym la kalo rajin. heheh..

Kelas 3 ar-razi, skolah menengah..... jamuan la sgt.. haha..



Wah! From 3.. wanie yg kurus!!

 
Balik ke cerita zaman skolah menengah... huhu. Lagi skema dpd skolah rendah. Dulu saye x suke bgamba.. bukan ape.. pemalu! haha. Sengal kan? Huh, kalo arini, sgt sukeeeeeee!!! Da x segan da.... hehe. aaa.. melalut lagi.. ok ok.. zaman skolah... Saye men netball, saye masok taekwondo (actually, taekwondo since umo 8taun.. hehehe), saye masok debate, and saye masok pilihanraya yee! 2 kali plak tu.. mase form 2 and mase form 4. Mase from 2 kalah... mase from 4 menang! hehehe... So, itulaa pencapaian terbaik mase zaman skolah.. Timbalan Pengerusi Badan Wakil Pelajar. hehehehehe.... lagi satu... pecaye tak dulu mase form 4 ngn form 5, saye nie 'Penolong Ketua Biro Agama'... hahahaha... lihatlah betapa skemanya wanie dulu :-) sbb tu la saye dpt anugerah lagi.. Tokoh Maal Hijrahhhh..... taun 2004! hehehehe...

Zaman kegemilangan wanie... iyee.. saye yg skema kat sbelah cikgu tu.. hehe..



Anak gadis biro agama. hehehehe... ayu je kan?



Inilah KELAB KIMIA!!!! hahahaha



Pastu, mase skolah saye sgt suke kimia. Sampai sanggup masok kelab kimia. hahahaha... Adoyaii, skemanye aku! Masok matrik plak, amek subjek fizik (sbb bio dpt C) huahuahuaaaa! Siyes... after masok matrik, mule laa timbol sifat2 suke bjalan-jalan... hahahaha... Tp, matrik mmg tahun yg paling perfect la org kate... Paling happy, paling x byk masalah, paling sukses. hehehe...


Aaaaa... rindunye..... kawan2 kuliah mase matrik.... huhuu... Dell, Adi... miss you lots!



Mase gi piknik tym matrik. Labuan beach is one of my favourite.



Kawan2 terrrbaiikkkk yang ajar saye mengumpat! hahahaha... Love you dell and zizi




Las skali, bjaye gak masok U.... da dpt degree.. masa skolah dulu, saye ade la geng.. ktorg ade 10 org satu geng.. tp ngn dorg, saye la paling pendiam... dlm geng tu saye rapat ngn sorang je...as if, kalo xde geng, org kate nnt kite nie lone-ranger.. hahaha... nasib bek laa ade dorg... Masok U pulak.. saye pon ade geng baru... ktorg ade 7 org satu geng... Ngn dorg la saye mule ade sense of humor.. dorg la jugak yg aja saye ponteng kelas! hahahaha.... Ngn dorg saye okay laa.. sekadar happy-happy ngn dorg, tp still berahsia lagi...


Sahabat2 yang mengajar erti bahagia... hehehe... sayang korang



Dak pompuan chemical engineering '10



Until one day.....


Jumpe la pulak ngn the best of friends i ever had... Imrec 3..... selame 24 taun nie, imrec 3 la kwn2 yang paling memahami, yang paling happy, yang paling saye sayang.....(well, of course, i love u too Izz.. izz is my bestfren..hehe). Walaupun baru 3 bulan bkwn, kalo bjauhan, rase mcm x lengkap je... sampaikan nak carik keje pon, xnak jaoh2 dgn imrec 3 :-) hehehe.... nasib bek saye sambung master...so, imrec 3 tetap dekat di mata, dekat di hati^^ haha.....

Me and my best friend.....

Ehehe... awak yang kat tgh tu hemmmsem la! Saye punye ye.. x bole amek.. hahaha...









That's all from me...... happy happy^^ muaHHHHHHH!

Saturday, January 22, 2011

Saye Ade Bakat laaaaa... hahaha...

Assalamualaikum w.b.t :-)))))))))




Hehehe... so arini saye bosan kat umah xde bende nak buat. Then tetibe tgn nie gatal la pulak nak belek2 kotak yg simpan brg2 lame. Nak mengenang mase silam la kononnyee... hehehehe.. Ade jumpe perfume la, jumpe gamba lame, buku2 yg saye beli tym2 study dulu, ngn ade frame gamba yg Yana bagi as present. Sumenye brg2 mase study amek degree dulu. Suddenly ade pulak terserempak dgn 'kwn lame'.. heheh.. besfren nie, besfren mase taun 3. Siannnn die, da kuning da paper die, tp kulit dpn die tetap maintain awet mude. Buku nota kuliah sebenanye. Sepanjang taun saye gune buku tu tuk tulis nota sume subjek. Tgh belek2, sampai muke surat blakang skali, saye jumpe sesuatu yang menarik~~~~

Tak penah ingat pun saye ade bende tu kat situ. Rupenye dulu saye penah tulis satu sajak! hahahaha....A poem actually.... If i need to express something, whether it is sad, or anger, or shame, or happy, it'd be in english. Dont ask why... it just seemed right. hehe.. Anyhow, this is the poem that i wrote:


"THE MISSING"



How fragile is a heart?
Or is a heart really fragile?
How can it be,
When a heart can hold such pain,
Such extreme anger,
A soulful of sadness inside,
How unfair for a heart,
So full yet suddenly empty,
For all the missing,
 will remain the missing,

Once a home is now a house,
and once a house it will soon be gone,
How can friends be friends,
when its good you appear,
when its bad no one cares,
Or if one cares, 
why is the missing is left unnoticed,

How odd to have nowhere to belong,
no place of acceptance,
a place of no betrayal,
Not even death gives you peace,
as you'd burn in hell,
So is a heart really fragile?
If it holds the missing inside....


eheeee.... tak sangke saye bole tulis poem camni ek? Kagum gak sebenyanye... hehehe... actually i wrote this poem mase tgh stress. Well, it was when i was burdened with my parents's divorce. Anyway, its an old story. I was extremely sad mase tu, and i was jealous of the people around me yg sronok gurau2 masing2, unaware of my sudden change of mood. So i took a pen and spill my emotion in this book. Tried to hold my tears from falling, dont want the others to see me crying, didnt want to spoil their happiness with my personal problems. O well, everything is good now. Nasib bek la otak saye nie waras kan mase tu. Tgh stress pon bole keluarkan ilham. Kalo org len mau terjun jambatan kot. hahahaha..... Strong will is all you need to deal with any downfall :-) Just like as quoted by ms Nancy Reagan:


 "A woman is like a tea bag - you can't tell how strong she is until you put her in hot water"



That is all from me! Good day folks :-)



The Chemicals of 'Falling In Love' :-P

Assalamualaikum w.b.t :-)))))


hehehehe.... tgk tajuk cam bes kan? Mmg bes pon.... haha. Salu je kite dengar org kate.. "I'm happy with him/her. There's a chemistry between us." Chemistry ek? Okay class, jom kte blaja KIMIA (and why not a bit of biology as well.. yay)!!! hehehe...  ready your pens and papers, class starts now..........!

Mule2, cikgu nak citer pasal otak. hehe... Kte tau otak kte nie ade 2 side kan. Right hemisphere, and the left hemisphere. To make it easy to undestand, cikgu tulis dlm point ek... scrol down please.....

Right hemisphere:
  • control the LEFT side of the body
  • control creativity
  • control visual information
Left hemisphere:
  • control RIGHT side of the body
  • control logic, speech, and reason
  • control language and vocabulary
Okay quiz tym!!! Org yg LEFT handed, die lebeh byk gune otak kiri ke kanan???? hehehehehe... Clue: most left handed geniuses are artistic geniuses such as Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Picasso, Robert de Niro, Paul Mccartney.. hehehe.. jdi jawapannya... OTAK KANAN~~~ bijak bijak~~ hehehe...



Penah tak tpikey... WHERE ARE EXACTLY EMOTIONS LOCATED IN THE BRAIN?? Ade satu study in Canada, subjeknye beberapa org lelaki dan perempuan. Tutup mate kanan, tunjuk beberapa image. Tutup mata kiri, tunjuk lagi beberapa image... Findings? (ingat, otak kiri control mata kanan, otak kanan control mata kiri). tgk gamba kt bwh nie ek..

Emotion In A Guy's Brain


Emotions In A Female's Brain

Hasilnye, otak lelaki menunjukkan, emotion tu ade kat otak blah kanan je. And perempuan, bsepah-sepah blah kiri dan kanan. Itu biologinye... Kalo kite tgk kimianye pulak (actually.. biokimia)... emotion nie sebenyarnye adalah amino acid dlm bentuk neuropeptide. Neuropeptide ade kat mane2 je kat organ dlm badan kte. Dan 'remote control' neuropeptide adalah ape class??? iyeeee, otak!! bijak bijak... kalau otak kite anta msg kat neuropeptide, die akan merapat-rapatkan diri die pada organ yg berkenaan. Dan apabila neuropeptide nie, mencantumkan diri die pada organ, maka akan tercetuslah apa yg dinamakan 'emotion'.................. heheh.. menarik? hehe. Stakat nie, ade 60 jenis neuropeptide yg org dh kaji. Setiap jenis nie akan trigger different type of emotion. Ade yg menyebabkan kte sedeh, ade yg menyebabkan kte marah, and of course, ade yg membangkitkan rase sayang ^^ hehe.

So, the chemicals of falling in love....... So one day, we're in a room full of people. Suddenly.. jeng jeng.. ade somebody that catches our attention. Dari mata turun ke hati........ heheh... Otak kte capture image org yg kte suke.. Otak anta msg kat neuropeptide dlm bdn, neuropeptide akan link pd organ2 tertentu (ntah le die pg organ mne). Di saat neuropeptide tu mengunci diri die pada organ kita, maka akan ter'release' lah satu chemical yg bernama phenylethylamine atau PEA. PEA nie lah yang menyebabkan ati berdebar2 bila bsama dgn 'die'... PEA nie jgklah yg buat kite gelabah dan ade 'butterflies in the stomach'.. hehehe... Selain PEA, adrenalin pun akan di'release'kan... Adrenalin akan menyebabkan kita alert dan rase bes! hehehe (gelak lagi.)

Yang paling penting! Satu chemical namanye endorphine.  Endorphine lah yg paling magic sbbbbbb...... endorphine akan meningkatkan sistem imune dlm bdn. So kalau tetiba kte demam, batok, selsema,.... tapi tak sampai 2-3 ari, dah sembuh dah! Sbb kalau ati tgh bebunga-bunga nie, endorphine lah yg membantu imune sistem kita untuk cure the cold~~~ kesimpulannye........ BEING IN LOVE IS GOOD FOR YOUR HEALTH! hahahahahahahahahaha.......... ini terbukti benar ye, sbb saye selsema tak sampai 2 ari. Satu ari stengah je, hahahahahaha......

balik kepada topik lelaki dan perempuan tdi. Perasan tak? Kalau kte ngah cite bende sedeh ngn org laki2, dorg macam takde perasaan kan? Tapi kalau kite pompuan, tgh nangis pon masih mampu nak tukar tayar kete pancit. Btol tak? Science speaks... Science says, emotion dlm otak lelaki, ade kat blah kanan sahaja. Penah dgr tak org kate pompuan nie multi-tasking, tp lelaki boleh buat SATU KEJE JE DLM SATU MASA. It applies even in communication okay! haha.. Untuk laki2, masa tgh bercerita pasal cite sedeh tadi, yg bekerja adalah otak kiri (sbb otak kiri control pendengaran). Tapi emotionnye dlm otak kanan! Sbb tu la dorg x bole nak feeling kalo tgh bercerita nie... Masa nak bagi komen ttg story yg kite dh citer kat dorg, masa tulah dorg gune otak kanan.. sbb otak kanan bagi idea. Masa TUlah baru dorg ade 'perasaan' cket pasal story tu tadiiii....

Pompuan pulak, cerita pasal story yg sdeh, feeling abes! Tgh story, bole nangis... Sbb emotion die bsepah-sepah dlm otak. On the same time, pompuan boleh bercrita, bole makan, bole reply msg, mata bole melalut tgk kiri kanan dan sempat ngumpat org meje sbelah dlm ati, bole mcm2 lah. hahaha... multi-tasking la katakan... hehehe...

nape pompuan multi-tasking, tp laki x mampu ek? Science speaks again! Science says, otak kiri dihubungkan dgn otak kanan dgn beberapa 'jambatan'. (Saye gune jambatan la ek, senang nak paham). Otak lelaki, jambatan die sikit je. Pompuan ade 30% lebeh byk 'jambatan' dari otak lelaki. Dgn adenye 'jambatan' yang lebeh byk, maka otak kiri dan kanan pompuan lebeh mudah bertukar-tukar information. Yg blah kanan bole anta signal ke kiri, yg blah kiri bole anta signal ke kanan. Lelaki pulak, signal kiri nak ke kanan lambat sket nak sampai. hahahaha... sbb tu lah pompuan multi-tasking^^ huyeahhhh~~~

Besides, 'jambatan' tu name die encik Corpus Callosum. heheee.... last but not least, bacelah buku supaya jadi bijak laksana bulan! you'd be amazed to see what facts you can find in the world of words :-)

Cantik tak?? hehe...

Si dia yang bernama Corpus

Maka dengan ini, tamatlah kuliah 'The Chemicals of Falling In Love"... P.S: I LOVE YOU ^^ hehehehe.....

Friday, January 21, 2011

Hello?? Hi?? Moshi-moshi??? ihik ihik....

ASSALAMUALAIKUM W.B.T



Today is Friday. Hari yang penuh dgn keberkatan. hehehehe... arini saye nak citer pasal satu bende yang kite salu buat, tp kadang-kadang lupe nak buat. haha.. which is..... "Assalamualaikum....." 

Syukur Alhamdulillah, kita ditakdirkan untuk hidup sebagai org islam... Sesuai dgn namanya, Islam itu sendiri bermaksud 'salam'. In a sense, 'salam' itu adalah ungkapan atau penyataan kasih sayang yang lahir dari hati. And one way to say 'salam' is dengan mengucapkan "Assalamualaikum" ^,^

Dulu, kalo ade org kol saye, slalunye memang akan start camni:

riiingg...riiinggg...
Wanie: Hello??
Caller: Hello, Assalamualaikum...
Wanie: hehe... waalaikumsalam... ade ape?
Caller: bla bla bla....

pergh segannyeee!!!! dalam hati kan, haha.. nape la aku nie pulak ek yang kene jawap salam. Sepatutnye kite yang patut greet org yang call kite dengan 'salam'. Dan ending pulak.. salu camni:

Caller: bla bla bla...
Wanie: oo ea? okay, ape2 nanti kite bgtau...
Caller: okay
Wanie: bye.
Caller: bye, assalamualaikum...
Wanie: (malu lagi) waalaikumsalam...

hahahahahaha....adoyaiii... segan..... *sigh. Dengan izin Allah, datanglah satu hari di mana wanie penuh dgn rasa keboringan di bilik. Tetibe rase nak baca satu buku nie yang baru beli minggu lepas. Murah je, RM18. ihik ihik... buku tue citer pasal 'hati'. Macam2 lah pasal hati.. sakit hati, terang hati, tenang hati......Then adelaa satu part nie, tajuk die.. 'Doa dari hati ke hati'. Maka timbullah keinginan untuk share ngn korang pasal bagi salam nie.. hehe

Kita nie sebagai manusia la kan, mmg ada rasa kasih sayang. Cuma, cara kita nak tunjukkan kasih sayang tu, berbeza untuk setiap org. Sbb, kite nie masing-masing, ade orang yg kite suka, ade org yg kite tak suke. Memberi kasih sayang nie bukan org islam je yang rasa. Org cina, org india, org iban, sumenye ade rase belas kasihan dan kasih sayang. Ada org yg senang je nak menunjukkan kasih sayang, ade org yang langsung tak reti nak tunjuk. Advantagenye untuk org islam, kite ade "Assalamualaikum".

Assalamualaikum memberi maksud, "Salam sejahtera ke atas kamu". Perasan tak? Kalau kite ucapkan 'salam' nie, sebenarnya kite sedang mendoakan kesejahteraan kepada org yang kite bagi salam tu. Macam saye ckp tadi, salam adalah ungkapan atau pernyataan kasih sayang. Perasan tak lagi?? Sebenanya kalau kite ucap salam, apa yang kita sampaikan adalah...kata2 doa mengharapkan dia supaya sentiasa selamat dari segala keburukan dan kesedihan. 

Ia adalah janji tulus daripada hati mengatakan.. "Aku berdoa supaya kamu sejahtera"... Dengan memberi salam, kite kata kat org tu bahawa:

 ^,^ aku doakan kamu terlepas dari segala kejahatan perbuatan
^,^ aku doakan kamu terlepas dari segala kejahatan niat
^,^ aku doakan kamu terlepas dari segala perasaan buruk
^,^ aku doakan kamu hidup dengan penuh dengan keberkatan Allah



Kesimpulannya, cukup dengan sekadar memberikan "Assalamualaikum" dengan ikhlas, dan bukan sebab ucapan tu sekadar pembuka bicara atau ucapan untuk menyapa, InsyaAllah dah cukup untuk menyatakan yang "Aku sayang kamu!" hehe... The thing is, it applies to all ages. hehe.. peace to the world!!!

Thats all and... Assalamualaikum^^


Mencari Ketenangan ^.^

" MAKA INGATLAH KAMU KEPADAKU, NESCAYA AKU AKAN INGAT KEPADAMU. DAN BERSYUKURLAH KEPADAKU DAN JANGANLAH KAMU INGKARI NIKMATKU" 
(Surah Al-Baqarah 2:152)


Assalamualaikum w.b.t


Harini, Khamis malam Jumaat... dulu mase skolah, ingat lagi mase tazkirah ustaz penah cakap. Ari Isnin ngn Khamis adalah hari2 bila pintu langit terbukak luas... sbb tu la kte digalakkan pose sunat dan bykkan buat amalan mase nie. Alhamdulillah saye ditakdirkan untuk masok skolah asrama, kalo tak, agak2 ape laa jd ngn saye nie ek? Bdepan ngn skolah saye, ade skolah agama.. Tp rasenye, skolah saye lagi power kot kalo bab2 menjaga akhlak nie.. hahaha...

Saye dok hostel 5 taun, mrsm kuching. Tiap ari khamis malam jumaat, ustaz akan imamkan ktorg bace Yassin ramai2 lepas maghrib..... So skarang, mcm dh terbiasa ngn rutin tu. Tp sejak masok U, cam byk godaan gak la utk lupe nak bace Yassin. Mcm2 la godaan, ngn kwn2 yg cam sengal lagi.. haha.. Allah Maha Pengasih... walaupn saye nie hamba yang slalu lupe kat Dia, tp akan ade je yang blaku dlm idup saye yg akan mengingatkan kembali pada Dia. 

So, nak distorykan kat sini adalah pengalaman saye 2-3 minggu nie... Well, pakwe saye nie org baik :-) Syukur sgt ditakdirkan jumpe ngn die. Die ade pesan, kalo bole pas solat, bace Quran. Bapak saye pn salu gak pesan, tp as i said,, biaselaa.. byk godaan.. haha. The thing is, pakwe saye ade extra pesanan yang saye salu ingt... Die cakap, "Wanie taw tak, everytime i feel kinda uncomfortable, i always remember Allah. He is the one that conquers our heart." Statement tu lah yang buat saye terbukak ati nak mengamalkan bace Quran. 

Saye nie sangat suke beli buku and bace buku. Dalam 2 bulan lepas saye ade beli buku nie.. "Fadhilat dan amalan membaca Surah-surah Pilihan". Dh 2 bulan saye beli, tp after statement pakwe saye tu baru saye tetibe rase nak bace. Well, i always read description kt blakang buku kan... Lagi yang menyedarkan saye is ayat nie.. "Sebahagian manusia zahirnya dikurniakan Allah harta yang melimpah, disanjung masyarakat dan kelihatan hebat. Namun hatinya tetap tidak tenang. Sehebat manapun, kita tetap perlukan bantuan Yang Maha Berkuasa." What follows is petikan ayat 152 surah al-Baqarah di atas.

So, sejak seminggu dua nie, tiap kali lepas solat Subuh, saye akan mengaji dalam 2-3 muke surat, followed by Surah Ar-Rahman. Sbb buku tu cerita, surah Ar-Rahman kalau diamalkan membaca, boleh melatih diri menjadi insan yang bersyukur,boleh menambah rezeki dan menghilangkan kesusahan. Especially skarang lepas maghrib, beze mase ngn isyak tak jauh, so saye bace Quran sampai masok waktu isyak... Since saye amalkan bace quran nie, saye jarang lengah-lengahkan solat. Kalo dulu, kalo  bole 5 minit agi nak abes waktu, mase tu la bru kelam-kabut nak solat. 

Maybe ditambah lagi dengan menghayati solat tue sendiri. Kite salu dengar, "Solat itu tiang agama." Tapi kite x penah nak pikey ape maksudnye. Kalau dh namanya tiang, kalo retak ckit kompom umah kite jadi x stabil, dan kalau dh xde tiang, runtuhlah rumah kita tu. Samela ngn solat.. Kte solat je sekadar mencukupkan syarat 'Wajib' tue, memang x cukup untuk membentuk jiwa.. tak cukup untuk mendidik hati meninggalkan benda2 yang boleh lupekan kite dgn Tuhan. Tak cukup untuk memotivasikan diri supaya ikut sume printah Allah. 

Sbb tu pentingnye kalau kite ade niat nak belajar dan fahami maksud setiap bacaan2 dlm solat. Tak prlu nak hafal pn setiap perkataan Arab tu ape maksudnye. Sbb kalau dah namenye muslim, even tak study bahasa Arab, after baca tafsirannye, automatically tafsirannye tu kite boleh ingat by heart. Seriously.... everything suddenly makes sense, each and every word, piece by piece. Lagi2 Doa Iftitah... sumpah kite dgn Allah tu... setiap kali baca, rasa dekat sangat dengan Tuhan... "Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku, adalah kerana Allah, Tuhan sekalian alam". Al-fatihah, bacaan duduk antara dua sujud.... sumenye doa... kte bercakap directly dengan Pencipta... Tahiyyat awal dan akhir... even solat sorang2, tetibe rase mcm sbelah2 kite ade jugak hambaNya lain yg sedang menghadap Allah dgn kita... sbb masa Tahiyyat, apa yag kita baca maksudnya... "Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalh untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatanNya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hambaNya yang soleh. Aku naik saksi nbhawa tiada Tuhan selain Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.........".

Mase bacaan 2 kalimah shadadah tu, kite angkat jari telunjuk... saye penah bace buku solat, kite akan angkat jari telunjuk tu mase kite sebut 'Allah'. Walaupn saye tak tau kenape, i'd like to think it as.."SIAPA" yang kite 'tunjuk' kat depan kite tu mase baca 2 kalimah shahadah? After abeskan bacaan tahiyyat akhir, kte akan bagi salam kan... Ape yang buat saye rase mcm saye tak solat sorang is... tafsiran mase bagi salam... "Salam sejahtera atas kamu semua". Btol tak? hehehehe... 

So tadi....... bace yassin pas solat maghrib. After bace yassin, nak tgu masok isyak pulak... saye bace buku fadhilat surah2 pilihan tu.. bahagian surah yassin. Die cite pasal dua hadis nie... satu hadis die describe, kalo bce yassin, seumpama membaca Al-quran sebanyak 2 kali. Satu lagi hadis, cite pasal bace yassin satu kali same ngn pahala baca Quran 10 kali... kesimpulan yg die describe, die ckp, Rasulullah sampaikan hadis nie pada org yg berbeza, menurut 'martabat org yg menanyakan kepada baginda'. Meaning, kalau kite compare  org yg bace surah yassin dgn hanya menggerak-gerakkan lidah tanpa hatinya berhadap kepada isi dan makna ayat2 tersebut, dgn seorg lain yg mmbaca dgn memahami dan menghayati maksudnya, itulah yg dimaksudkan dgn 'martabat yg berbeza'. Saye pn terase..... terus bace tafsiran surah Yassin.. selame2 nie, x pernah tergerak hati nak bace tafsiran.... long story short, .......... speechless............ itu je yg saye bole describe situasi tadi......speechless...... teardrops fall like they didnt want to stop.... tapi hati nie.... sume ade... takut, sedih, syukur....  dats why i said.... i was speechless........

Satu lagi yang menyedarkan saye... Mase tgk wayang cite Khurafat... perghh... (saye mmg kaki wayang pon...) first tym tgk wayang yg bjaya menyedarkan. hahaha... ade sau scene ending die.... ending org mati, pastu dimandikan, dan disolatkan... dan ditanam..... roh die.... menyesal dan mampu nangis je... dah tak boleh nak idup untuk beramal dah.... tapi scene die ditanam tu... fuuuuuuuuuu.... seriously, insaf.. taknak lubang kubur jadi sempit..... taknak lubang kubur gelap....... Bacelah Quran wahai sesiapa yang membaca blog nie.... carilah ketenangan yg abadi................... kenali Allah... hidup kite nie tak lama...



Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

1.Yassin.
2.Demi Al-quran yang penuh hikmah,
3.Sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul,
4.(Yang berada) di atas jalan yng lurus,
5.(sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang,
6.Agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapa-bapa mereka belum pernah diberi peringatan, kerana itu mereka lalai.
7.Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, kerana mereka tidak beriman.
8.Sesungguhnya kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka kerana itu mereka tertengadah.
9.Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.
10.Sama saja bagi mreka apakah kamu memberi peringatan kepada mereka ataukah kamu tidak memberi peringatan kepada mereka, mereka tidak akan beriman.


SAYA DOAKAN AGAR HATI-HATI KITA SEMUA DIDEKATKAN DENGAN TUHAN. InsyaALLAH............

Wednesday, January 19, 2011

Knock knock^^ who's there.. Peek-a-boo!




Dear Love, 


Over a month had passed since.. well, you know... eheee, so i'd like to tell you how it had been for me in this first month with you.

Life had always been all about me. Things i do, places i've been, decisions i made, all was of my own interest. And decisions it is that had brought me to you. I came from a family full of girls, so it had made me became a bit careful with you fellow gentlemen. Anyone that might seem interested, gave me the chills, as if it were an alarm for danger. Whenever they ring the bell, i completely shut out the door. The clincher of it is, if they were truly interested, why didn't they just kept ringing the bell until the door opens? 

Then there's you. 

You're a stranger. You don't know me, and i don't know you. All the times we were together, i NEVER seem to notice you at all, at all! I don't care what you do, i don't care where you sit, and i really don't give a damn about anything you talk about, or anything regarding you. Disappointed? hehe. Then came the day when you wrote down to me in that little message of yours that you wanted to 'get to know me'. At that time i thought it was funny. Perhaps it was another joke. But deep inside, there was a little tingle in my heart. I was really flattered.

Since then, i kept receiving texts from you from time to time. You seemed to care about me much. You cared about how you spoke to me, you cared about my well-being, and you cared about what happened in my life. At first, it was kind of distracting, because i can't connect to your feelings, i was afraid to hurt a special friend like you. And then I thought, perhaps I completely shut the door, but the bell kept ringing. Again, this little tingle in my heart went all frenzy, asking me to open the door for just a tinie-tiny little peek. And so i did. Peek-a-boo!

One day, you requested for a favor. Remember that little speech of yours we made for work? That was the time when i started to 'pop out my head from the door' for a closer look. What made me? Because you remembered all the details of the things i completely forgot. You remembered the exact order of my speech i did in class! Even I can't remember what i said. Well who does? At that time, that speech was like 3 weeks/4 weeks ago! But i was so amazed that YOU did~~ (by the way, i found that piece of paper, the one i wrote in class). Since then, wherever and whenever i went out drinking, you will come to me, even though u had your drinks earlier on with some other friends. You still came to me. I felt like i was special, like i'm the only girl in the world.

Then came the day you went home for a few days. I didn't hear from you at all. Well, maybe once.. through facebook. Those few days, i suddenly felt sad and lonely, but no one knew about it. Just me. (thank goodness i'm very optimistic and very cheerful... so lots of things helped to distract me.. haha). That’s when i knew that you ARE special. I realize another thing. All those times when i thought you rang the bell to my door... well, the twist to this is... actually, u didn't! U didn't ring the bell. When people ring the bell, they are forcing you to open the door. You will feel so annoyed. You will feel depressed, because you were forced to do things you aren't willing to do. 

But you....... once, just once. You rang once. On the other side of the door, when i heard the bell ringing, i took a peek from the window, just to make sure that the one ringing isn't a culprit that escaped from jail. hehe... or another annoying salesman trying to sell annoying stuff. I saw you wait in front of the door, patiently waiting until the door opens. The whole time, i saw you wait with a smile on your face. Perhaps at that time also, i probably saw you tense. But above all, when i see you, i saw your sincerity.. i saw your kindness.... So i opened the door.

Now that i'm with you, life has been such a blessing. In my inbox, there were days that you're the first person i came into contact with, and also the last. Whenever you're the one i started my day with, and the one i ended with, i was elated. I hate that i love you so, but i love that i love you so! Huhuu... so confusing. I hated it because i miss you when i can't see you. I hate it because i wanted to know every single detail that goes on with your life, but i can't because i hate to ask coz it made you feel interrogated or smothered. I understand that you need your space, so i never text you when you're working. I told you to have lots of fun when you went out with your friends because they made you happy. Truth is, i missed you a lot! 

But still, life must go on. haha..  I watched movies, i clean my room, i read books, i go out with friends, or just went to sleep. Or, given the mood to do so....Study study study and kept studying... Ehehe... (huh, it is so easy to keep you out of my head :-P hahahahahahaha.....)

I love it when you asked about my day coz i feel treasured. I loved it when you told me stories about your family coz it made me feel close to you. I love it when you gave me advises, coz it made me feel protected. I love it when you look at me and smile, because i can see how much you cared. I love your silly jokes coz it made my day. I love it when i went out eating with you, simply because you are fun to be with. 

I want to tell you everything because i know you'd be listening. I like to tell you things because i know you would always support me. Just so you know, when i tell you these stories about my hectic life, its not a problem that i asked for you to solve (men tend to see these things as 'problems they were needed to fix'). Its just the way girls like to bond.. by telling each other what they feel inside. For me, I just love to see your reaction. heheee...

I'm proud of you and I'm proud of who you are. Even if you live in the streets and begging for food, I’m still proud of you. Because you are who you are. I'm happy of all the little things you did and say. So i present to you these words to tell you how much you are appreciated (hoping that you read my blog.. hehehe). Have lots and lots of fun while you're at home for the weekend! I pray for your happiness, and success in life. 

Yours truly.... wanie...heheh..